Malin Våde

Dette gjør meg sint

 • Publisert: 20.07.2017, 10:02
 • Kategori: Polen/Krakow 2017
 • Om det er noe negativt jeg kan si om Krakow så er det bruken av hester som drar vogner rundt om i byen med kusk og folk baki. I seg selv så er ikke dette så gale, for hestene de bruker er både sterke og mer enn god nok til å dra tungt, men det er forholdene hestene er under som gjør meg både sint og lei meg. Den første dagen vi kom hit var det allerede varmt og flere av hestene er jålet opp med mye mer enn bare tøyler og grime. Hele dagen står de i varmen og ikke et eneste vannkar er å se i nærheten. Forhåpentligvis får de noe å drikke som jeg ikke får med meg, men dette burde være en selvfølge at hestene hadde tilgang til mens de stod og ventet på å få bevege seg igjen. Heller ikke ferskt høy eller annet fôr står i nærheten slik at de kan få energi som de trenger for å holde dette gående i flere timer. Flere av hestene sleit med å stå på alle beina, og måtte stå med hovene opp for å ikke legge press på dem. Man kunne tydelig se hvor stresset flere av dem var. Da vi forlot middagen i går rundt 10-tiden gikk hestene fortsatt og dro på vogner og man kunne se det at flere av hestene nå hadde pådratt seg mye i løpet av dagen. Mange av hestene var mye mer urolige enn tidligere på dagen og stresset var økt kraftig blant dem. 

  Dersom man tar seg tid til å se på hestene som går rundt kan man se at de går på en måte en hest absolutt ikke skal gå på. Ser du nøye etter, vil du også se at blodårene er sprengt og kroppen jobber for fullt for å holde hesten oppe. Kroppen drar seg bortover og beina løftes såvidt over bakken idet de blir presset til å gå fremover. Hodene henger og motorikken er langt i fra elegant som en hest skal være. I tillegg til varmen som henger over Kraków for tiden, er det mye støy og lyder rundt hestene dagen lang. "Arbeidsdagen" deres varer gjerne i 8-9 timer, hvor de konstant må høre og omgås med høye lyder som biler, gatemusikanter og store folkemengder. Jeg skal ikke sammenligne attraksjonen i Polen med New York, da NY har et helt annet miljø enn her, men ser du på hestene i NY, vil du se at flere hester kollapser i løpet av tiden de "jobber", eller opplever panikk med alt støyet. 

  Dyr er ikke ment til å brukes på denne måten, og det at hester er store og sterke dyr skal ikke misbrukes. Misforstå meg rett nå, for jeg vet veldig godt at hester og andre gårdsdyr ble og blir brukt til å hjelpe med arbeid på gårder, men da har de verken like lange arbeidsdager og forholdene er LANGT bedre og annerledes enn i en storby. Hester skal kunne løpe fritt og beite, mens disse hestene som de bruker til attraksjonene så altfor mange turister tar i bruk, de blir satt i bås til neste arbeidsdag. Bare forestill deg at du aldri kunne gjøre det du har mest lyst til etter skolen eller jobb. Du blir bare fulgt frem og tilbake og mellom de to tidsrommene, da arbeider du for noen under dårlige forhold. Hestene fortjener det lite like som vi mennesker kunne ønsket det. Jeg ber dere derfor om å holde dere langt unna disse attraksjonene. Enten dere ser det i Polen, New York eller andre land. Dyrene lider, og ved å ta i bruk disse dyrene, er du med på å støtte en svært negativ organisasjon. 

  Det var dagens tanke og frustrasjon. Nå skal vi besøke det jødiske kvarter og tilbringe dagen vår der. Senere i dag kommer bilder av de nye tatoveringene, og jeg er veldig spent på hva folk synes. Lik gjerne innlegget dersom du er enig i det som står over. Om du har noen andre tanker om det jeg skrev over, enten det er i samsvar med det jeg tenker eller du mener noe annet er jeg veldig interessert i å høre det! :)

 • Publisert: 20.07.2017, 10:02
 • Kategori: Polen/Krakow 2017
 • 2 kommentarer
 • 2 kommentarer

  Emma Olsen

  20.07.2017 kl.13:34

  Utrolig bra innlegg! Vet like om hester, så dette var en "øye-åpner" for meg! Tusen takk

  Malin Våde

  20.07.2017 kl.18:49

  Emma Olsen: Tusen takk :)

  Skriv en ny kommentar

  hits